Co je to planetární nebo taky oběžnicový pohyb?

S termínem oběžnicový, nebo také planetární pohyb, se můžete setkat na nejrůznějších místech. V průmyslu, ale třeba taky v kuchyni. Jak tento pohyb znamená, co má společného s planetami a jak vám pomůže vypracovat těsto na chleba, si řekneme v tomto článku.

Když si představíte pohyblivý model naší Sluneční soustavy vystavený v kabinetu fyziky na základní škole, kolem Slunce se pohybuje několik planet a každá z nich se navíc točí na místě jako káča. To by bylo v kostce k principu planetárního pohybu. Ale k čemu je to dobré?



Když zapíchnete tyčový mixér do polévky a pustíte se do mixování, je jasné, že s nožem rotujícím staticky uprostřed hrnce zeleninu do krémové konzistence dovedete tak možná za půl roku. S tyčí mixéru je potřeba promíchat objem hrnce od stěně ke stěně tak, aby se pod roztočenou čepel dostalo co nejvíc materiálu v co nejkratším čase, a hlavně aby nezbyl nějaký koutek, kde zůstane zelenina neposekaná v původním stavu.


Ruční šlehač zastane velkou část mixování, míchání a hnětení v kuchyni, ale je potřeba ho držet v ruce. Všestrannost a kompaktní rozměry jsou tak vyvážena trochu menším pohodlím, takže poslouží všude tam, kde se nepeče denně, ale třeba jednou za týden nebo méně.


Stejným způsobem si napěňujete mléko drátěnou spirálou, šleháte sníh z bílků pomocí ručního šlehače a vůbec využíváte krouživých pohybů tak, aby malé rotující míchadlo obsáhlo při pohybu celou nádobu.

Kuchyňský robot naproti tomu veškerou práci udělá bez ruční práce při obsluze. Samozřejmě to ale znamená, že obsadí místo na kuchyňské lince a jen stěží si ho budete přenášet podle chuti jinam.


To stejné dělají moderní kuchyňské roboty, ovšem bez nutnosti lidského zásahu. Pracovní mísa má přirozeně mnohem větší objem, než jaká je velikost svislých nástrojů od šlehače přes drátěné metličky až po hnětací háky. Aby bylo zajištěno rovnoměrné zpracování těsta nebo krému v celém objemu nádoby, rotuje nástroj rychle kolem své osy, ale pomalu opisuje v nádobě kružnici.


Tvar nástrojů na míchání, šlehání nebo hnětení těsta je záměrně přizpůsoben vnitřnímu tvaru pracovní nádoby a během oběžnicového pohybu se téměř dotýká stěn. Množství materiálu, které tak může zůstat nezpracované na stěně nádoby je naprosto minimální.


Precizní kuchyňské roboty mají velikost nádoby, nástrojů a zmíněné kružnice, po které se nástroje pohybují, spočítaný tak, že se nástroje téměř dotýkají stěn. To znamená, že odpadá práce se špachtlí a domíchávání nedotčených surovin přilepených na stěnách nebo na dně. Planetární pohyb, který pozorujeme ve vesmíru, tak pracuje v náš prospěch i u kynutých buchet, chleba, zákusků, nebo třeba výrobníků zmrzliny.


Hitem každého léta je například výrobník zmrzliny, nádoba, kterou lze díky kapalině ve dvojité stěně namrazit v lednici a potom pomocí rotujícího šlehače nebo metličky vyrobit mražené ovocné tříště, sorbety nebo zmrzlinu.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?