Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?
Lednička, jak ji známe dneska, je přes 110 let starý vynález. Dá se říct, že kdyby viděli naši předci z té doby dnešní lednici, neměli by asi větší problém poznat, k čemu slouží. Přesto se v chladničkách v poslední době objevují nové prvky, které by stálo za to rozebrat a vysvětlit jejich význam, zejména když si za ně při nákupu nového spotřebiče připlatíte. Jedním z takových nových prvků je takzvaná fresh zóna.
Fresh Zone, 0° Zone a podobně
Poslední slovo v tom, jak se bude některým standardním prvkům standardních spotřebičů říkat, má vždycky marketingové oddělení. Takže to, že jedna věc dělá vždy jednu službu, neznamená, že se bude i stejně jmenovat. V principu se ale dozvíte, že je to zóna, kde panuje nula a kde je to samá čerstvost.
Fresh zóna poskytuje vhodné podmínky k uložení čerstvého masa, ryb, ovoce i zeleniny. Amen. To se dozvíte v jakémkoliv katalogu. Ale proč a jak?
Jaká je teplota v běžné chladničce?
Možná si řeknete, že je to přece jasné, na displeji na vás mdle svítí pět stupňů Celsia, takže máte v lednici pět. A ono ne. Jak se třeba dočtete tady v tomto článku o správných teplotách v lednici, to, že si nastavíte čtyři nebo pět stupňů, ve skutečnosti znamená, že v dolních boxech na zeleninu se bude teplota někdy blížit nule a v horní polici pak klidně vystoupá až k sedmi. A to je docela rozdíl. Syrové maso v dolní přihrádce vydrží déle, než v té nejhornější, koneckonců, proto se také dává spíš dolů a ne nahoru.
Tedy pokud není vaše lednice vybavena nějakým fresh boxem, zero boxem nebo některou z variací, o kterých se tady bavíme. Přihrádka s pečlivě regulovanou teplotou, která se pohybuje těsně kolem nuly a nikdy nepůjde ani nahoru ani dolů, dá čerstvým potravinám extra trvanlivost.
Proč teda rovnou nedat maso do mrazáku?
Protože mrazák mrazí. Přirozená vlhkost v potravinách zmrzne a má tendenci potraviny v mikroskopickém měřítku trhat a znehodnocovat. Pokud jde o to uložit zabíjačku na dva měsíce, pak je to přiměřená oběť. Ale schovat si sobotní nákup do příštího pátku? Na to je v chladničce moc teplo, ale v mrazáku moc zima.
Je nebo není taková zóna s nulou stupňů potřeba?
Jak už to tak bývá se všemi moderními vynálezy, v principu se bez nich obejdete, ale na druhé straně přinášejí pohodlí a v některých případech mohou někomu doslova pomoci z bryndy. Mít možnost v ledničce část potravin uložit při teplotě těsně nad bodem mrazu je výhoda.
Jednou z dalších metod, jak výrazně omezit znehodnocení potravin uložených v ledničce bez dalších nákladů na elektřinu je pak třeba domácí vakuování potravin.
Komentáře
Okomentovat
Pokud mi sem nebudete cpát spam, Vaše komentáře i s odkazy ráda schválím ;-)