Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Dejte ženě tyčový mixér a ona ho zničí při pokusu posekat ořechy. Tak to aspoň vypadá, když se začtete do různých diskusních fór, kde lidé píší své dojmy z mixérů za devět stovek a doplňují šťavnaté nadávky směrem k obchodníkům, jako kdyby ten plastový krám snad vyrobili oni, nebo jako by někoho nutili si to kupovat. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že je celá věc složitější, a některé tyčové mixéry led nebo ořechy sekat umí!

mixér bamix

Tyčové mixéry seženete buď zcela bez doplňků, nebo s různě velkou sadou příslušenství. To ale nic neříká o jejich kvalitě a v případě, že se budete chtít pustit do ořechů, ledu nebo tvrdých semínek, je dobré si nejdřív přečíst nějaké recenze.


Sekání oříšků, semínek nebo ledu na tříšť jsou upřímně činnosti, které bych raději svěřil masivnějšímu stolnímu mixéru, než mixéru ponornému, jehož výhoda není ani tak ve výkonu, jako spíš v minimálních rozměrech. Ale to jsou celí Češi. Koupit levně, chtít hodně a pak nadávat. Ale pojďme dál. Dopídit se informací o sekání ledu nebo semínek u předních světových výrobců je rovněž pěkně na pytel.

Videa radu rovněž neposkytnou, ono je to totiž tím, že v civilizované cizině si kuchař na specifické činnosti pořídí specifický spotřebič a ten to zvládne prostě líp. Logicky mě ale zajímalo, jestli výrobci tyčových mixérů z horní cenové (jako KitchenAid, Bamix nebo Catler) hranice přece jen takové možnosti neumožňují. Odpověď jsem našel v často kladených dotazech pro tyčové mixéry Bamix tady: https://www.homeware.cz/clanky/bamix-casto-kladene-dotazy.

Jak je to s tyčovým mixérem a sekáním ledu / ořechů


Ve zkratce se můžeme dočíst, že ledovou tříšť tyčovým mixérem udělat můžeme, ale led musí být suchý (čerstvě z mrazáku, ne rozteklý), protože jinak nasekaný sníh lepí a zalepí čepel. Rovněž tak nesmíme na tyčový mixér shora příliš tlačit, protože pak nastane to stejné - zablokuje se. Naopak, ideální je provádět mixérem pohyby nahoru a dolů, aby se měl rotující nožík šanci zbavit nějakých zaklíněných kousků. A tak to bude nejspíš i s ořechy.

Jen bych nedal ruku do ohně za to, že se podobně dobře bude chovat plastový tyčový mixér za pár stovek, takže rozhořčených vláken na diskusních fórech asi bude vždycky dost...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?