Co je to Food Processor?

Občas se na trhu s kuchyňským vybavením objeví novinka, pro kterou nemáme český název. Přesně to je případ food processorů, kterým můžeme říkat kroukač, kráječ nebo krouhací robot, ale nebude to výstižné ani k jejich vzhledu, ani k funkcím. Co food processor umí? V čem vyniká a v čem supluje funkci dalších kuchyňských spotřebičů?

Co je to food processor?


Elektrický spotřebič do kuchyně, který využívá nožů nebo disků rotujících v horizontální rovině ke krájení nebo strouhání potravin. Materiál rozdělený na malé kousky se shromažďuje ve válcové nádobě. Po výměně nože nebo disku, který zpravidla rotuje nad nádobou - za nůž nebo hnětací nástroje rotující uvnitř nádoby - může food processor částečně suplovat funkci sekáčku při výrobě najemno nasekaných směsí, nebo kuchyňského robotu při hnětení těsta.

Jaké přesně má food processor funkce?




Na přiloženém obrázku je výběr nástrojů pro nejvyšší řadu food processorů KitchenAid. Vidíte krájecí disky, které tvoří plátky, hranolky, nudličky, nebo strouhají na jemné proužky. to všechno mnohem jemněji a přesněji, než kdybychom to dělali rukou.

Na prvním místě je samozřejmě potřeba si říct, že je nabídka příslušenství food processorů odstupňovaná tak, že nejlevnější varianty představují pouze sekáček s možností šlehání a nejdražší nabízejí kromě krájení a sekání i hnětení, šlehání, nebo třeba odšťavňování. Určitě se vyplatí si u vybraného food processoru projít nabízené funkce, aby se nepřekrývaly s jiným zařízením, které už doma máte a používáte.

Krájení a krouhání - hlavní funkce a jejich význam

Každý food processor má v základní výbavě kovový disk, který krájí nebo krouhá potraviny tak, že potom padají do nádobky. V tom je hlavní význam food processoru - ať už se chystáte ozdobit talíř nakrájenou zeleninou, dělat salát, brambooráky nebo třeba zavařovat zelí, food processor krájí a krouhá velice souměrně, čistě a rychle. Takže žádné další křeče ve dlani a bolavá zápěstí, o nastrouhaných nehtech a oděrkách na kloubech ani nemluvě.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?