Jak vybrat sadu nádobí?

Stěhujete se do vlastního? Nebo si místo směsi různých kusů nádobí chcete pořídit jednu sadu? Nebo kupujete svatební dar? V každém případě se setkáte s nepřebernou nabídkou výrobců, značek, materiálů a různých cen, ve které bude možná těžké se ze začátku zorientovat. Jak tedy vybrat správnou sadu nádobí?

Jako se všemi komplikovanějšími problémy je nejlepší si věc rozložit na jednodušší otázky. Vyloučením materiálů, které nechcete, sestav, které se nám nehodí a cenovek, které nejsou pro vás, si můžete v nabídce udělat pořádek.

Předně - proč je sada lepší, než několik kusů různých značek?

Nakoupit si hrnce po jednom podle toho, co se vám líbí a s čím se dobře pracuje je na pohled nejlepší nápad. Existuje ale hned několik důvodů, proč to nedělat a proč si opravdu pořídit nádobí z jedné sady, nebo alespoň od jednoho výrobce.

Nádobí z jedné řady se chová stejně na plotně. Stejně rychle se rozehřeje, stejně dlouho drží teplotu a stejně dlouho trvá, než vystydne, tedy pokud si nekoupíte vyslovený šunt. Pro každého kuchaře je jedna z největších nutností správně ovládat teplotu přípravy a to může být se směsí různých hrnců komplikované.

Nádobí z jedné sady je zpravidla vyrobené tak, aby se dalo stohovat - menší hrnce do větších kvůli šetření místem ve skříni. Můžete namítat, že hrnec 20 cm se vždycky vleze do hrnce 24 cm, ale kvůli rozdílnému tvaru a třeba provedení madel to nemusí být tak úplně samo sebou.

Sada nádobí vypadá lépe, než směs různých kusů. Platí pro ně jedna záruka a neliší se ani nároky na údržbu. Do myčky je dáte všechny nebo žádné, stejně tak smí nebo nesmí všechny do trouby.

Sady nádobí a různé materiály

Hliník nepřilnavý, hliník anodizovaný, nerezová ocel, uhlíková ocel smaltovaná, litina přírodní, litina smaltovaná, sendvičově vrstvené kovy. Řekněte, že jste ani nečekali, že se sady nádobí vyrábějí z tolika různých materiálů? Každý z nich má nějakou tu výhodu, ale v souhrnu pro vás nemusí být tím nejlepším.

Hliníkové nádobí s nepřilnavou vrstvou

Hliník je velice lehký vodivý kov, který je dobře dostupný a snadno se zpracovává. Z těchto důvodů se z něj vyrábí velká spousta nádobí. Nepřilnavé povrchy jako Teflon, jeho napodobeniny a zejména v poslední době varianty vyráběné bez obsahu problematických těkavých látek potom zajišťují zejména možnost smažit a péct téměř bez tuku a při mytí setřít vlhkou hubkou místo drhnutí drátěnkou.

Hliníkové nádobí s nepřilnavým nebo dokonce titanovým povrchem dnes rozhodně všechno nespadá do kategorie laciné-dvakrát placené. Kvalitní povrchy zajistí dlouhou životnost a nadto i velmi pěkný vzhled.


Pokud jste zvyklí dávat si pozor při práci s kuchyňským náčiním, hliníkové nádobí se vám odvděčí nízkou spotřebou elektřiny nebo plynu, snadným mytím a třeba i takovou maličkostí, jako jsou barevné vnější laky, které na rozdíl od sterilní nerezi mohou vaší kuchyni dodat trochu barev. Pokud si ale kupujete sadu hrnců na celý život, je dost možné, že vám umělé povrchy prostě tak dlouho nevydrží.

Smaltované nádobí

Vařily s ním naše mámy a babičky a pokud se jim rozhodnete udělat radost pod stromeček, nejspíš budou chtít zase to stejné. Smalt je minerální povrch na způsob glazury na keramice a je velice pevný a odolný. Smaltované nádobí vás klidně přežije, nabízí neskutečné možnosti barev a různých dekorů a nemusí být vůbec špatné, navzdory různým pomluvám totiž opravdu neuvolňuje nic do jídel a prakticky nejde poškrábat. Smaltované nádobí ale zpravidla nemá široké sendvičové dno, které dnes bereme jako standard pro lepší hospodaření s teplem a jako ochranu před připalováním.

Ekonomická volba pro každého a určitě typ nádobí, na který jsou zvyklí naši rodiče a prarodiče.

Nerezové nádobí

V současné době nejuniverzálnější a nejlepší, a to z několika důvodů:

  • Nejmenší nároky na údržbu
  • Nejdelší životnost
  • Největší odolnost proti poškození, které by nádobí znehodnotilo
Nerez jako kov, který neoxiduje a nereaguje s potravinami, je už dnes v kuchyni nejpoužívanějším materiálem na celém světě. A nejen na nádobí, ale i na povrch spotřebičů, pracovních ploch a dalších pomůcek, pokud jde o velkou gastronomii.

Nerezové nádobí je klasika. Podle toho, kolik si zaplatíte, můžete získat další bonusové výhody, které nabízejí přední značky.



Sada nerezového nádobí může být nákupem na celý život. Za dlouhou dobu používání prakticky nezmění vzhled ani vlastnosti a i v případě, kdy se vám nechtěně podaří vyrobit na nádobí škrábanec, nebude ohrožena ani životnost nádobí, ani vaše zdraví, ani výsledky vaření.

Litinové nádobí

Mít doma jeden litinový hrnec nebo jednu dvě pánve se vyplatí, když víte na co je používat a umíte to. Ale pořizovat si celou sadu nedává smysl, protože se pro většinu obyčejného vaření příliš nehodí, nebo určité nepohodlí převažuje nad kvalitou výsledku.

Litina je skvělá na pečení v troubě a na smažení masa na vysokých teplotách, například pro milovníky steaků. Naproti tomu koupit si hrnec a vařit v něm brambory je asi nesmysl.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?