Pár triků pro vakuování potravin

Vakuování potravin má tu výhodu, že zpomalí jejich přirozené stárnutí. Vedle chladu ještě víc utlumí růst bakterií, průběh enzymatických reakcí a nadto chrání povrch potravin před osycháním. Říkáte si, jestli se do toho vrhnout po hlavě, nebo nejdřív nastudovat pár jednoduchých triků? Tady jsou.

Čistá nádoba nebo sáček - polovina starostí

Pokud chceme vytvořením podtlaku omezit růst bakterií a plísní (ano, tak to skutečně funguje) je dobré se přesvědčit, že obal, který se chystáme použít k vakuování potravin, není uvnitř něčím zašpiněný. Pokud totiž pro vakuování v domácích podmínkách chytře využíváte opakovaně použitelné sáčky nebo dózy, může se teoreticky stát, že při chvilce nepozornosti zavřete do vakuového balení nějaký starší drobek, vlhkost nebo nečistotu a výsledek nebude úplně optimální

vakuování potravin
Ruční dobíjecí pumpa vyčerpá vzduch z krabiček nebo sáčků, které jsou kompatibilní s použitým ventilem. Na obrázku pumpa a skleněné dózy s víčkem Zwilling Fresh & Save.

Čisté maso déle vydrží

Syrové maso mimo lednici může být pro různé patogeny ze vzduchu mimořádně dobrým místem, kde se usadit a množit se. Proto bývá dobrým zvykem ho po příchodu z nákupu doma umýt vodou, než ho začneme zpracovávat, nebo ho uložíme do lednice. Stejně důležité je mytí i před vakuováním, ať už se chystáte zchladit nebo zmrazit větší kus, nebo ho před tím rozdělit na porce.

Ostré kosti poškodí vakuový obal

Maso roste na kostech a některá jídla se s kostí i vaří, pečou nebo smaží. Kost se ale po useknutí mění na ostrý a nebezpečný nástroj, který může proděravět vakuovou fólii, vakuový sáček nebo alespoň nepěkně poškrábat plastovou dózu. Pokud kost není možné nebo žádoucí odstranit, velmi se doporučuje ostrý okraj obalit do čistého ubrousku, nebo jinak zabránit, aby vznikla nežádoucí škoda.

Blanšírovat? Určitě!

Zeleninu před uložením do vakuového obalu vložte krátce do vařící vody a potom rychle ochlaďte. Tomuto procesu se říká blanšírování a používá se kvůli lepšímu loupání slupky, ale i kvůli dezinfekci. Zelenina se za dvě tři minuty v bublající vodě neuvaří, ale ze slupky zmizí všechny bakterie, které by mohly ohrozit delší skladování. Čerstvou zeleninu po krátké koupeli ve vřelé a ve studené vodě osušte od nadbytečné vlhkosti.

Do mrazáku dvojitý sáček

Zelenina, ovoce, maso syrové i upravené vydrží v mrazáku a ve vakuovém balení neskutečně dlouho poživatelné. Aby nakonec vaše snažení nevyšlo vniveč nechtěným protržením vakuového sáčku při manipulaci věcmi v mrazáku, používejte ještě jeden sáček (klidně obyčejný) jako druhý obal.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?