Zkuste pomalý odšťavňovač

Že je čerstvě vymačkaná šťáva z ovoce nebo zeleniny zdravá, je celkem jasné. Že nejíme dostatek ovoce a zeleniny při běžném jídle, se dočteme také na každém kroku. Odšťavňovače si ale často představujeme jako neskladné a hlučné krabice, které zabírají místo na kuchyňské lince a kromě našeho zdraví jsou spíš na obtíž.


K vymačkání lahodné šťávy plné vitamínů z nepoddajné dužiny ovoce nebo zeleniny je potřeba uplatnit tlak. Metod může být několik, ale ujaly se v zásadě dvě hlavní - rychlá metoda nastrouháním a odstředěním a pomalá metoda nakrájením a pomalým mačkáním pomocí šnekového dopravníku. Povídat si budeme hlavně o té druhé.

Co je to pomalý odšťavňovač

Název dostalo toto zařízení jako protiklad v porovnání s odstředivými odšťavňovači, které jsou rychlé. Představa byla taková, že rychlé odšťavňování, kde dužina rotuje v sítku a šťáva stříká uvnitř přístroje, musí nutně docházet ke zbytečnému promíchání se vzduchem a degradaci vitamínů. Prodejci pomalých odšťavňovačů deklarují, že je jejich výrobek k vitamínům šetrnější, protože šťávu nezahřívá a nemíchá se vzduchem.


Odšťavňovače některých značek dokonce mohou i dobře vypadat a rozhodně nezaberou zbytečné místo na kuchyňské lince.

Materiál v pomalém odšťavňovači ukrajuje pomalu se otáčející disk a menší kousky padají potom do šnekového dopravníku, který tlačí dužinu proti sítku, podobně jako mlýnek na maso. Celý proces se tak obejde bez rozstřikování šťávy a bez ohřívání mechanickým namáháním.

Je skutečně lepší, než odstředivý odšťavňovač?

Je, ale v jiných věcech, než prodejci říkají, jako obvykle.

Výzkumy ukázaly, že promíchání se vzduchem a zahřátí dužiny je u obou metod odšťavnění srovnatelné. Vymačkanou šťávu je proto potřeba pít čerstvou, protože obsah vitamínů bude vlivem okysličení rychle klesat u obou. Zatímco odstředivý odšťavňovač je k dužině a šťávě poměrně agresivní, bude ji trápit jen několik sekund, kdežto stejný proces zabere šnekovému odšťavňovači celé minuty, proto bude škoda na vitamínech stejná.

V čem je šnekový odšťavňovač opravdu lepší je to, že
  1. Šnekové odšťavňovače jsou menší. Zaberou méně místa na kuchyňské lince, což není k zahození
  2. Pomalé odšťavňování nedělá hluk. Pokud potřebujete doušek čerstvé šťávy po návratu z noční party, nebo naopak při rozbřesku před cestou do práce, nevzbudíte celý dům.
Kvalitnější odšťavňovače známějších značek dosahují lepších výsledků, než jejich rozvrzané napodobeniny. Jedno jakou metodu extrakce šťávy používají.

Na co si dát pozor:

Vymačkaná šťáva je sice super, ale nenahradí konzumaci ovoce a zeleniny úplně a beze zbytku. Vlákniny zůstanou v dužině, kterou vyhodíte (pokud ji nepoužijete při vaření, to taky jde) a pokud při pití nezapojíte žvýkací svaly (což u džusů opravdu nezapojíte) tělo neprodukuje některé enzymy, které jsou k dokonalému strávení šťávy potřeba.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?