K čemu je pánev wok? Jaké jsou druhy a typy?

V jihovýchodní Asii představuje pánev wok hlavní a často jediný typ nádobí pro tepelnou přípravu pokrmů. Kdo by neznal záběry na divoké přehazování nudlí a různých asijských pochoutek napůl ponořených do oleje a na vysokém plameni plynového hořáku. Pro nás, konzervativní Evropany, se nabízí pánev wok v několika typech přizpůsobených našemu pojetí kulinářského umění.

V původním pojetí se wok používá ve východní asii k prudkému restování všeho, co vás napadne. mísovitý tvar nádoby je přizpůsoben ohřívání na otevřeném ohni a nemá tak rovné dno, které bychom my potřebovali pro použití na běžné plotně. Pánev je vyrobena z železného plechu a je častým používáním tak promaštěná, že je jednak nepřilnavá, jednak nerezaví.

Na druhé polokouli (té naší) nemáme doma většinou plynový hořák s výkonem horkovzdušného balónu, takže podobné divočiny, jaké známe z dovolené v Thajsku, asi nepředvedeme. Wok pánve jsou naopak vybaveny plochým dnem a slouží k poněkud mírnějším metodám pečení, smažení a vaření, alespoň pokud jde o doprovodné fyzické aktivity.

Pánve wok s nepřilnavým povrchem

Nejčastěji k dostání je obyčejná pánvička z hliníkové slitiny, která je opatřena nepřilnavým povrchem. Díky rovnému dnu ji postavíte na jakýkoliv zdroj tepla a obloukovitě vybíhající vysoké stěny umožňují rámcově napodobit míchání těstovin, masa nebo zeleniny na východoasijský způsob. Pokud takovou pánev opatříte navíc pokličkou, můžete zprudka opražené potraviny ihned začít dusit a využít velkého objemu pánve místo hrnce.

Pánve wok z litiny a nerezové oceli

O hodně dražší, ale také o hodně lepší jsou plechové pánve z nerezové oceli nebo litiny. Snesou totiž podstatně vyšší teploty než umělé povrchy a také poněkud drsnější zacházení včetně kovových nástrojů. Na povrchu bez nepřilnavé přípravy je potřeba potraviny důkladně vykoupat v oleji. Myslete ale na to, že je potřeba vybrat takový druh oleje, co se přepaluje na co nejvyšší teplotě, ideálně se inspirujte přímo podle východní Asie.


Litinová wok pánev - těžší, ale nezničitelná

Pánve wok se dvěma uchy

Někdy uvidíte pánev wok vybavenou poklicí a dvěma oušky místo jedné dlouhé rukojeti. Je jasné, že s takovou pánví nemůžete dělat skopičiny jako s těmi s rukojetí, protože byste se spálili. Tento typ představuje přechod k našim hlubokým a soté pánvím, který umožňuje opět využít něco z tvaru wok při rychlé přípravě opražením, ale zároveň využít velkého objemu a plochy dna při dušení a vaření.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?