Něco do kuchyně? Zkuste japonský nůž Santoku

Jednou z věcí, které by zručné kuchařce doma nemusely chybět, a pro které jsou blížící se Vánoce optimálním časem, je nůž Santoku. Říkáte, že je to banalita? Tak to jste ho neviděli z blízka. Preciznost jeho provedení a perfektní úchop, který z nože udělá prodloužení vaší ruky, ho brzy posunou mezi nejoblíbenější kuchyňské vybavení. Jen pozor, co potom manželce budete říkat, protože nože Santoku jsou opravdu velké a ostré.



Nože Santoku patří do kategorie nožů se širokou čepelí, se kterými v kuchyni zastanete větší počet činností. Porovnejte - my, evropští kuchaři, máme standardně sadu cca 4 kuchyňských nožů, které měníme podle prováděných činností, abychom byli vždy při dané činnosti co nejšikovnější. Na maso samozřejmě používáme nože velké a silné, na loupání zeleniny krátké, na filetování dlouhé, ale s úzkou čepelí a pružné. Na sekání koření na kousky - jak kdo a jak kdy.

 nože santoku
Typický nůž Santoku má vždy téměř stejný tvar, jedno od jakého je výrobce. Tento nůž Santoku od prestižní slovenské značky Berndorf-Sandrik nabízí hned několik parametrů, které stojí za zmínku: Vybrání podél ostří pro snížení adheze při krájení (to si zamilujete), masivní záštitu, která se stará o perfektní vyvážení nože a především je tvořen jedním kusem oceli, který probíhá střenkou až na konec nože a díky tomu má téměř neomezenou životnost. Forografie: Homeware.cz


Santoku, přeloženo volně z japonštiny, znamená "tři umění" nebo "tři práce". Znamená to, že na tři činnosti, které by ideálně potřebovaly tři různé nože, využijeme nůž jeden. Co to přesně znamená, se můžete přesvědčit na vlastní oči na tomto videu:


Profesionální kuchař ukazuje tři typické činnosti při krájení zeleniny. Na to, jak je nůž velký, je velice obratný a šikovný.

Nůž Santoku stačí do kuchyně jeden. Proti klasickým evropským nožům má o něco tenčí čepel, je však vykovaný a kalený na vyšší tvrdost. Ostří se standardním způsobem na běžně dostupných brouscích, i když japonské originály většinou mají ostří jen z jedné strany čepele a ostří se pod jiným úhlem, na trhu dnes dominují Santoku přizpůsobené západnímu stylu používání nože.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?