Svatební zvyky, tradice a pověry

Svatební den provází mnoho tradičních i netradičních zvyků, rituálů a pověr. Některé z nich se používají skoro na každé svatbě, nad jinými by zase někdo kroutil hlavou. Kdo by však nechtěl mít šťastné a spokojené manželství? Třeba na tom něco bude.



 Snubní prsteny Bisaku

Družičky by měly mít stejné šaty jako nevěsta, aby se zmátli zlí duchové. fotografie: Katsu Nojiri

Věřte nevěřte

  1. Pět věcí pro nevěstu – v den svatby by měla mít něco starého, nového, půjčeného, modrého a minci ve střevíčku.
  2. Sestra nevěsty by se neměla vdávat ve stejný den, přináší to smůlu.
  3. Pokud se mladší sestra vdá dříve, starší se nemusí vdát vůbec.
  4. V čas, kdy se pečou svatební koláčky, by měla nevěsta projít kuchyní a hodit kus těsta na zem. Bude tak moci mít děti.
  5. Svatba by neměla být v květnu ani v listopadu, v pátek a při zatmění slunce.
  6. Vyhněte se zelené barvě. Symbolizuje zradu.
  7. Šperky s modrými kameny symbolizují modřiny v manželství.
  8. Podvazek jedině modrý – jako symbol věrnosti a čistoty.
  9. Závoj funguje nejen jako doplněk k účesu, ale také jako obrana proti zlým duchům, kteří neproniknou do těla nosem. Závoj odráží nevěstinu neposkvrněnost.
  10. Družičky by měly mít šaty podobné těm nevěstiným. Zmátnou se tak zlí duchové, kteří chtějí škodit.
  11. Řekové a Římané věřili, že prsten na prsteníčku je nervově spojen se srdcem. Papež Nicholas I. prohlásil, že církví požehnané sňatky musí být stvrzeny výměnou zlatých snubních prstenů.

Svatební šaty

  • si nevěsta nešije sama, jinak by si zašila cestu ke štěstí.
  • jsou bílé jako symbol čistoty a věrnosti.
  • by měly být ráno došívány a zdobeny.
  • nesmí vidět ženich do svatebního obřadu, přináší to smůlu.
  • mašle, růžička, koruna zašitá pod lem šatů – přináší štěstí.

Svatební den

Dar v den svatby – snoubenci předají svým rodičům dort, poděkují za vychování a poprosí o požehnání sňatku. Dostanou-li jej, bude manželství šťastné.

Zkouška pro ženicha – na dvůr ženichova se „narafičí“ sekyra na špalku a lahev vína. Podle toho, čeho se chopí, se pozná, jestli bude opilcem nebo dobrým hospodářem.

Zkouška pro nevěstu – když nevěsta vkročí do ženichova domu, najde na chodbě střepy, lopatku a smetáček. Pokud střepy uklidí, bude dobrou hospodyní. Jestli je přeskočí a nechá být, tak ne.

Výkupné – svatebčané kladou nastávajícím do cesty různé překážky. Ženich se musí pro jejich odstranění vykoupit.

Troubení cestou na svatbu – cestou k oltáři se netroubí proto, aby všichni věděli, že je svatba, ale proto, aby se zahnali zlí duchové. Dříve se práskalo bičem nebo se tahaly plechovky za autem. Cokoli, co působí rámus.

Počasí nehraje roli – Nezáleží na tom, jestli bude pršet nebo svítit sluníčko. Oboje přináší štěstí. Pozor ale na bouřky – ty předznamenávají hádky v manželství.

Během obřadu

Výměna prstýnků – neodmyslitelný svatební akt. Nejčastěji se vyměňují zlaté snubní prsteny.

Sledujte svíčku - je-li plamen klidný, bude klidné i manželství. Naopak, třepotavý plamínek předpovídá bouřlivý vztah.

Po obřadu

Štěpánku, pravou! – Kdo vykročí od oltáře pravou nohou, ten bude domácnosti velet. Kdo levou, bude se podřizovat.

Svatební špalír – při opouštění oltáře vytvoří svatebčané uličku, kterou musí novomanželé projít. Symbolizuje to překonávání nesnází v manželství.

Vykoupení z mladických hříchů – říká se tomu zatahování. Ženichovi kamarádi napnou provaz, ozdobí je stuhami, květy, lahvemi, apod. Dovolí pokračovat novomanželům v cestě, až když se ženich vyplatí.

Házení rýže – symbolizuje bohatství a plodnost. Stejně se to také dělá s bonbony, rozinkami nebo oříšky. Někde je však házení zakázáno a tak se používají například bublifuky.

Chomout a bič – ženich dostane chomout, který jej svazuje s manželstvím. Nevěsta zase bič, aby bylo jasné, kdo bude doma vládnout.

Koule na noze – a zase ti kamarádi. Připevní k noze ženicha kouli na visací zámek, jako symbol mladistvých hříchů. Nevěsta dostane pilku na železo a může svého milého osvobodit. Anebo se ženich vykoupí a obdrží klíček.

Svatební hostina

Střepy – střepy z rozbitého talíře přinášejí štěstí, hluk zase odhání zlé duchy. Novomanželé dostanou lopatku a smetáček. Kdo drží lopatku, ten bude doma velet a toho druhého komandovat.

Svatební dort - všichni svatebčané by jej měli ochutnat, jinak budou mít novomanželé smůlu.

Chléb se solí a voda – novomanželé se společně podělí o chléb se solí, zapijí to sklenicí vody, kterou pak hodí za sebe. Pointa? Podělit se a mít štěstí z rozbitých střepů.

Věříte na podobné svatební zvyky a rituály?

Komentáře

  1. Aha, konečně chápu, proč se rozbíjejí talíře a proč se troubí autem. Ale i ostatní postřehy mi přijdou zajímavé, flaška vedle sekery pobavila. Díky moc. Jako zajímavost, která by mohla dobře posloužit čtenářům a zájemcům o svatební tématiku, nabízím svůj článek http://technicke-zajimavosti.blogspot.cz/2014/10/jak-se-vyrabi-zasnubni-prsteny.html

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Pokud mi sem nebudete cpát spam, Vaše komentáře i s odkazy ráda schválím ;-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?