Máte už na nový rok plavenku?

Slyšeli jste někdy o nějakém úrazu z bazénu? Pokud si dáváte pozor na kluzké podlahy, tak jde o jeden z nejbezpečnějších sportů vůbec. Plavání je prospěšné pro zdraví, nedochází k přetěžování pohybového aparátu a každý si může zvolit tempo, jaké mu vyhovuje. Pernamentku na další sezónu, jinými slovy plavenku, je vhodné zakoupit co nejdříve, třeba jako dárek k Vánocům.


10 důvodů proč chodit plavat


Na koupališti se smazávají všechny rozdíly. Plavat mohou jak mladí, tak staří, těhotné maminky, hendikepovaní nebo senioři. Využívají jej velmi často také sportovci, jako regenerační nástroj. Při plavání nedochází k přetěžování svalů a kloubů tak, jak je to u jiných sportů.

  • Nedochází k přetěžování svalů a kloubů, páteře
  • Protažení a posílení hlavních svalových skupin
  • Snadný sport pro každého – děti, těhotné ženy, hendikepovaní, senioři
  • Rehabilitace po úrazech a operacích
  • Posilování srdečního svalu
  • Posílení ochablých svalů podél páteře
  • Zvětšení kapacity plic
  • Pozitivní vliv na psychiku
  • Do bazénu můžete jít kdykoliv, klidně i sami, bez ohledu na roční období
  • Jde o místo, kde se můžete potkat s novými a zajímavými lidmi

Zdravý plavecký způsob 


Aby plavání v bazénu mělo ten správný efekt na zdraví, je třeba dodržovat určitá pravidla. Nejčastější chybou je plavání v záklonu, kdy dochází k přetěžování krční páteře a šíjového svalstva. Asymetrické pohyby nohou zase vedou k přetěžování bederní páteře. V začátcích se proto nezaměřujte na výkon, ale soustřeďte své myšlenky na korektní techniku. Pokud si nejste jisti, zda plavete tak, jak se plavat má, poraďte se se zkušenějším plavcem, trenérem anebo si zajděte na lekce plavání.

Tip: jeden z nejhezčích bazénů, co jsme navštívili za posledních pár let, je v komplexu Lara Wellness v beskydské Čeladné. Panoramatické prosklení stěny bazénu umožňuje v průběhu relaxace potěšit i ducha pohledem na beskydské kopečky a v okamžiku, kdy vás plavání přestane bavit, využít můžete masážní lavici, parní lázeň, tepidárium nebo sluneční terasu.

Bazén v komplexu Larawellness.cz

Snímek bazénu s vířivkou, hubicí s proudem vody pro masáž krku, se sochami Olbrama Zoubk s názvy Vlna a Proud a výhledem na beskydské vrcholky. Zdroj: Larawellness.cz 


Wellness komplex Lara v beskydské Čeladné

Pravý okraj bazénu s lehátky, stolky a vstupem na sluneční terasu. Zdroj: Larawellness.cz 



Jaký plavecký styl zvolit 


Prsa, kraul, znak – to zná každý. Ne každý však také plavat umí, nebo si pouze myslí, že umí. Vzpomeňte třeba na uvedenou chybu plavání v záklonu. Hrubé chyby pramení také z toho, že se člověk plave i přesto, že už je unavený. Odpočiňte si, dávejte si pauzy na konci bazénu, zajděte do vířivky nebo do sauny. Základem by také mělo být umět „splývat“, tedy ležet na hladině bez výraznějších pohybů.

Jak zdokonalit své plavecké základy


  • Trénujte splývání – odražte se od kraje (obličej ve vodě), ruce jsou natažené a dotýkají se. Při splývání zkuste také plný výdech do vody (trénuje tak své plíce).
  • Zkuste destičku – plavte s destičkou a trénujte své nohy na kraul a znak.
  • Plavte na boku – spodní ruka je vzpažená, horní připražená a pracují pouze nohy
Plavání je prostě prima. Choďte na bazén jednou týdně, zpestříte si tak sobotu nebo neděli a krásně si odpočinete. Anebo si dáte do těla. Každý svého štěstí strůjce.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?