Poukaz do tepidaria jako zajímavý dárek

Rok utekl jako voda a člověk zase aby řešil, co komu dát a neuříznout si ostudu. Co darovat lidem, kteří tak zvaně všechno mají, těm, co prohlašují, že nic nechtějí, nebo těm, kterým se rozhodně další hloupost nevejde do bytu? Například zážitek, ale nemusí to být zrovna tandemový seskok padákem. Co takhle pobyt v lázních?
Lidské zdraví je věc chatrná a jeho stav odpovídá tomu, jak moc se o něj staráme. Aktivní pohyb a zdravou stravu máloco nahradí, ale jsou i méně náročné činnosti, která mají blahodárný vliv. Třeba relaxace a lázeňské kůry. Jednou z nich je v Čechách poměrně neznámé tepidárium.

Co to je, to tepidarium?


Tepidarium se podobá klasickému saunování, ovšem vnitřní teplota není tak vysoká jako v sauně. Efekt konstantního sálavého tepla vychází ze stěn, podlahy a lavic k sezení. Teplota vzduchu je 40°C při relativní vlhkosti vzduchu 20%. Tepidarium posiluje imunitní systém, aniž by docházelo k zátěži krevního oběhu. Pobyt v tepidariu je příjemné kombinovat s plaváním a dalšími relaxačními aktivitami.

 tepidárium

Blahodárné účinky tepidária, tedy svého způsobu sauny, kde ovšem hřejí stěny a podlaha, najdeme už v antické době. Na obrázku vidíme sloupky, které podepíraly podlahu tepidária tak, aby pod ní mohl proudit horký vzduch z kamen. fotografie: Slocumjoseph


V čem může být tepidárium ještě lepší


Některá relaxační zařízení využívají ve svém tepidariu solnou mlhu z Černého moře, která má pozitivní vliv na:
  • léčbu chronických onemocnění dýchacích cest (astma)
  • stres
  • uvolnění organismu
  • relaxaci
  • zvlhčení, zjemnění kůže
Tepidarium najdeme v relaxačních a wellness centrech, lázeňských komplexech. Nabízejí jej také některé hotely. Například v lázeňském komplexu Lara v beskydské Čeladné

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak použít zlomkové zlato jako protihodnotu - výkup zlata

Umí tyčový mixér sekat led nebo ořechy?

Co je to fresh zóna ve vaší ledničce?