Někdo radši titanové nádobí
Některé ženy touží po špercích, parfémech nebo dalších projevech lásky. Některé mají z podobných dárků spíš rozpaky a uvítaly by spíš něco praktického do kuchyně. Nebudeme nad tím kroutit hlavou a spíš zapřemýšlíme, co by to mohlo být. Další spotřebič? Jistě, výrobci stále něco vymýšlejí, ale prostoru na pracovní desce už moc nezbývá. A co takhle opravdu kvalitní kousek titanového nádobí?
Titanové nádobí není módní vlna
V oblasti nádobí a kuchyňských potřeb se prohnala řada módních vln, na které si po pár měsících už nikdo nevzpomene. Pokud ale jde o titanové nádobí, dá se předpokládat, že zrovna toto se udrží a naopak se postupným rozšiřováním stane standardem pro kuchyně v domácnosti. Proč?
Titanové nádobí představuje absolutní špičku v oboru nepřilnavých povrchů, příprava pokrmů je ekologická a úsporná, docílit můžete výrazně lepší chuti se zachováním vyššího podílu vitamínů a živin. Jen vědět, jak na to!
Titanové nádobí v sobě spojuje několik důležitých vlastností, úspornost provozu, velice jednoduché čištění a nepřilnavý povrch odolný proti poškrábání kovovými nástroji.
Je titanové nádobí z titanu?
Tato otázka by se sama nabízela - je titanové nádobí skutečně z titanu? Ovšemže není. Jedná se o zkrácení názvu, který by jinak musel znít "nádobí s nepřilnavým povrchem s titanovými částicemi", což, jak jistě uznáte, nikdo říkat nebude. Z čeho je tedy titanové nádobí vyrobeno?
Výrobci titanového nádobí dbají na líbivý design. Přece jen se chystáte koupit relativně dražší nádobí, u kterého je sice zaručena trvanlivost a vysoká užitná hodnota, ale nejen mozek - srdce se musí zamilovat také, že?
Srdcem moderního nádobí z této kategorie je nádoba z hliníkové slitiny. Hliník, jak známo, výtečně vede teplo, a v oblasti gastronomie ho překoná jen měď. Taky se mu ale přičítá neblahý vliv na naše zdraví, takže nelze hliník nechat jen tak, bez povrchové úpravy. Vnitřní vrstvu titanového nádobí tvoří několik vrstev nepřilnavého nástřiku s obsahem titanových částic, svým způsobem na keramické bázi. Tyto částečky titanové keramiky způsobují vedle perfektních antiadhezních vlastností i mimořádnou tvrdost povrchu, která sahá vysoko nad průměrnou tvrdost ocelových nožů nebo obraceček. Díky tomu je titanové nádobí výrazně odolnější před poškrábáním, než několik generací nepřilnavých pánví nebo hrnců s povrchy na bázi Teflonu, nebo přímo značkovým Teflonem.
Je titanové nádobí na indukci?
Hliník jak známo na indukční plotně zůstane studený, protože není feromagnetický. Stejně tak některé staré typy nerezového nádobí, které neobsahují magnetickou desku v sendvičovém dně. Proto se moderní nádobí, titanové nevyjímaje, vyrábí se zalisovanou deskou z feromagnetické oceli v tlustém dně, u hrnců, pánví, rendlíků i pekáčů ji najdeme. Přirozeně se tím ale prodražuje jeho výroba a řada kuchařů indukční desku nevyžaduje. Pokud se rozhodnete titanové nádobí kupovat, rozhodně věnujte pozornost jeho označení. Titanové nádobí je vyráběno v indukční variantě, i ve variantě vhodné jen na ostatní zdroje tepla.
Sledujte piktogramy na jednotlivých výrobcích u titanového nádobí. Některé kousky jsou určené výhradně na klasické zdroje tepla, některé i na indukci. Indukční nádobí je trochu dražší na výrobu, takže byly v rámci možností snížení ceny vytvořeny pro každou designovou řadu titanového nádobí obě varianty.
Čím to, že je titanové nádobí úsporné?
Moderní nepřilnavé nádobí, mezi které se titanové řadí na absolutní špičku, představuje trend ve zdravém a úsporném vaření. Je potřeba zdůraznit, že jestli chcete vysoký šťavnatý steak, který při přípravě musí koupat v palcové vrstvě sádla, ideální pro vás bude pořádně kvalitní nerezová pánev. Tak to je a vždycky bude, ale při přípravě steaků nehledíme ani na úspory, ani na zdraví.
Jeden z nejoblíbenějších výrobků - velký zapékací kastról s praktickým hranatým tvarem a dvěma držadly. Něco mezi hrncem a vysokou pánví, tedy nádoba se širokým uplatněním, která navíc díky absenci klasické rukojeti nezabírá příliš místa na plotně, může do trouby a vejde se i do ledničky.
Titanové nádobí vyhovuje především vaření s minimální spotřebou energie, s minimem tuku nebo zcela bez, pomalé přípravě pokrmů. Díky masivnímu hliníkovému jádru (stěny kvalitního titanového nádobí mají celého půl centimetru), přesně zabroušenému dnu a používání pokliček je možné při vaření, smažení i pečení ušetřit výrazné částky. Hliníkové jádro se velice rychle rozehřeje a rozvede teplo všude po stěnách nádobí, masivní stěny dobře akumulují. Poklička zabrání nežádoucímu úniku tepla, přitom ovšem propouští přebytečnou páru a umožňuje vizuální kontrolu potravin bez otvírání (je z pyrexového skla).
Mytí titanového nádobí je opět příležitostí k úspoře. Žádné drhnutí pod tekoucí vodou, žádné odmáčení a litry koncentrovaného odmašťovače. Nepřilnavý povrch stačí lehce setřít.
Kde titanové nádobí koupit?
Na rozdíl od různých nekvalitních pánviček za pár stovek, které najdete i u různých pochybných prodejců, titanové nádobí má tu výhodu, že se kvůli drahé výrobě a nutnosti využití patentovaných technologií vyskytuje v nabídce pouze renomovaných výrobců a u prodejců, kteří vědí, jak kvalitní produkty prodávat, i když odrazují vyšší cenou. Špičkové titanové nádobí české výroby najdete například v obchodě Extra-nadobi.cz. Přijde vám k nerozeznání od oblíbené značky Eta? Tak to se vůbec nepletete, výrobce je stejný, pouze designové řady se liší názvem.
Komentáře
Okomentovat
Pokud mi sem nebudete cpát spam, Vaše komentáře i s odkazy ráda schválím ;-)